Eksper Patent

 

Hakkınızı Koruyun!...

 

Telif Hakları 

İngilizcede Intellectual Property Türk hukukunda Fikri Mülkiyet Hakları olarak tanımlanan yaratıcı insan faaliyeti iki ana kavram etrafında toplanmıştır. Birisi sınai mülkiyet, diğeri fikri mülkiyet (telif hakları)dır. Telif hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu ile koruma altındadır. Bu kanuna göre fikri haklar “Eser” başlığı altında toplanır. Bir yaratıcı faaliyetin “eser” sayılabilmesi için “Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerinden” (Md.1/b) birisi olması gerekir. Aynı kanun “estetik değer” taşıma özelliğini de bir kıstas olarak tanımıştır. Eser olmamakla birlikte bilgisayar programlarıda bu kanun kapsamında koruma altına alınmıştır.

     Adı geçen kanun eserleri tek tek saymış olup, buna göre her nevi sözlü ve sözsüz musiki eserleri, güzel sanat eserleri (resimler, heykeller, kabartmalar vs), sinema eserleri, her türlü ilim ve edebiyat eseri, diğer bir eserden meydana getirilmiş işlemeler ve derleme eserler (ansiklopedi ve antoloji vs) , mimari eserler, veri tabanları kanun kapsamında koruma altındadır.

     Adı geçen kanun eser sahibini ve eser sahibinin haklarını ayrıntılı olarak tanımlamıştır. Eser sahbinin hakları iki ana başlıkta ele alınmakta olup, birisi manevi haklar, diğeri mali haklardır. Manevi haklar süresiz haklar olup, bu haklardan feragat edilemez, hukuki tasarruflarda bulunulamaz. Eser sahibi mali haklar üzerinde hukuki tasarruflarda (lisans vb gibi) bulunma imkanına sahiptir. Bir eserin koruma süresi eser sahibinin yaşamı süresi+70 yıldır. Eser sahibinin ölümünden sonra kullanım hakları (mali haklar) mirasçılarına geçer.

     5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu eser sahibine taklit ve iltibas halinde maddi ve manevi tazminat haklarından cezai şikayete kadar bir dizi yasal imkan tanımıştır. Cezalar ağır olup, verilen cezaların para cezasına dönüştürülmesi önlenmiştir.

     Türk mevzuatında eserin tescil edilmesi için bir kurum ihdas edilmemiştir. Yani Türk Patent Enstitüsü gibi bir kurum bulunmamaktadır. Eser kamuya sunulup alenileştiğinde korumasıda başlamış olmaktadır. Eser sahbinin eserin eser niteliği taşıdığını ve kendisine ait olduğunu kanıtlaması yeterlidir. Eser sahipliğinin kanıtlanması açısından Kültür Bakanlığının bazı uygulamaları olup, bunlardan yararlanmak için özellikle bilgisayar programları için koruma kod numarası alınmaktadır. Bu bir tescil olmayıp eser sahipliğinin ispatı açısından yararlı olmaktadır.

Şirketimiz bu alanda ilgililere aşağıdaki hizmetleri sunmaktadır:

     -Bilgilendirme-danışmanlık
     -Koruma kod numarası alımı

     -Taklit ve iltibas halinde hukuki ve cezai girişim

 

bullet