Eksper Patent

 

Hakkınızı Koruyun!...

 

  • Fikri Mülkiyet Haklarında Taklit ve Haksız Rekabet
  • Fikri Mülkiyet Haklarında Taklit ve Haksız Rekabetle Hukuki Mücadele

 

Fikri Mülkiyet Haklarında Taklit ve Haksız Rekabet


Marka patent ve tasarım konularında hak sahibinin buluş ve tasarımcının emek,tanınmışlık ve kazancını korumanın en iyi yolu hukuk kurallarına uymaktan geçer.bu konuda yapılacak taklid ve haksız rekabet,korsan ürün,isim,logo v.b konuları kapsar.


Marka, patent ve endüstriyel tasarım hakları olarak adlandırılan sınai mülkiyet haklarının amacı, insan hayatını kolaylaştıran, görsel ve düşünsel dünyaya katkıda bulunan kişiyi yenilik yapmaya özendirmek ve gelişimi sürdürmek için yenilikçi düşünce veya ürünü ortaya çıkaran bu kişiyi bu katkısından dolayı ödüllendirmektir.

Zira bu tür yenilikler büyük zaman, emek ve masraf yapılarak ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde yoğun fikri mesaisi sonucu yaratılan bir eser veya ürün korumasız olarak ticari arenaya girdiği anda haksız rekabete ve tecavüzlere maruz kalacak, maddi ve manevi beklentileri boşa çıkan eser sahibinin yaratma şevki kırılacaktır.


Marka, patent ve endüstriyel tasarımların korunmasında ortak hükümler mevcuttur. Cezalar ancak kanunla belirlenebildiği için marka, patent ve tasarım hakkı ihlalinde uygulanacak cezalar 4128 sayılı Kanunla belirlenmiştir. 4128 sayılı Kanun ayrı bir metin olarak yayınlanmış olmayıp 551, 554 ve 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere eklenmiş bulunmaktadır. 551 sayılı Patentlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmündeki kararnamenin 73/ A maddesi, 554 sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 48/ A ve 556 sayılı Markaların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 61/ A maddeleri 4128 sayılı kanun metnini ihtiva etmektedir. Kanunda ceza verilecek kişiler ve cezalar ayrı ayrı incelenmiştir.



Fikri Mülkiyet Haklarında Taklit ve Haksız Rekabetle Hukuki Mücadele


     1- Marka, tasarım, patent veya faydalı modeli taklit edilen mallar Cumhuriyet      Savcılığı'na müracaat edilerek mali polis aracılığıyla hızla toplattırılır.

     2- Taklit edilen sınai hak sahibi, taklitçinin mallarının toplattırılmasından öte tüm      kazanç kayıplarının veya taklitçinin taklit ürünü satmak suretiyle elde ettiği tüm      geliri tahsil edebilir. Masraflarını taklit edenden almak suretiyle tüm ülkede      yayınlanan gazetelerde ilan ettirebilir.

     3- Taklidi yapan ve bunları ticari amaçla elinde bulunduran kişi yada firma      yöneticileri 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezaları ile cezalandırılır. Ayrıca en az 30 milyardan başlayan para cezaları uygulanır.

     4- Taklit ürünün yapımında kullanılan makine ve teçhizata el konulabildiği gibi ticaretten men cezaları da verilebilir.

     5- Hak sahibinin bulunduğu yerde ve ihtisas mahkemelerinde açılacak davalar ile uğradığı tüm kayıpların karşılanması için maddi tazminatlar yanında manevi      tazminat taleplerinde de bulunabilir.

     6- Taklit edenin mallarına gümrük kapılarında el konabilir.

     7- Taklit ürünler imha edilebileceği gibi belirli koşullar altında sınai hak sahibinin      mülkiyetine de bırakılabilir.

     8- Prosedür, hem ceza mahkemelerinde hem de hukuk mahkemelerinde      giderek artan ihtisaslaşma sayesinde her geçen gün daha hızlı işlemektir. Şu an      zaten mali polis aracılığıyla malların müsaderesi bir veya iki gün içinde son      derece hızlı bir biçimde gerçekleştirilmektedir.

     9- Malların toplatılmasına ilişkin tedbir kararları da teminatlı ya da teminatsız      olarak birkaç gün içinde sonuçlanmaktadır.

 

bullet